Przypalony piekarnik, grill, patelnia, czy kuchenka? Każdy z pewnością spotkał się z tym problemem i spędził godziny na czyszczeniu uporczywych zabrudzeń. Tymczasem na rynku istnieją specjalne środki, dzięki którym przypalony tłuszcz i brud zniknie w kilka minut, bez konieczności szorowania. Jak usunąć zabrudzenia i przypaleniznę łatwo, szybko i skutecznie? Oto sprawdzone przez nas rozwiązanie.
KROK 1: Usuwanie tłuszczu i niezaschniętego brudu z piekarnika
- Do usuwania tłuszczu i zabrudzeń z kuchenki lub piekarnika użyj środka w atomizerze TAK! spray na tłuszcz.
- Trzymając butelkę w pionie, rozpyl płyn na czyszczoną powierzchnię.
- Odczekaj kilka sekund.
- Przetrzyj gąbką lub szmatką w celu usunięcia zabrudzeń.
- Powierzchnie mające kontakt z żywnością opłucz wodą.
- Wytrzyj powierzchnię do sucha.
KROK 2: Usuwanie przypaleń
- Na trudniejsze zabrudzenia, tj. przypalony tłuszcz, polecamy TAK! Płyn do czyszczenia przypaleń.
- Zabrudzoną powierzchnię spryskaj równomiernie płynem.
- Odczekaj ok 10 sekund.
- Wytrzyj czyszczoną powierzchnię do sucha papierem ręcznikowym.
- Następnie zmyj czystą wodą.
- Jeśli zabrudzenia są stare i intensywne powtórz czynność.
Zapoznaj się z instrukcją użytkowania podaną na opakowaniu.
Czyszczenie piekarnika parą wodną
(Kiedy nie należy używać silnych środków chemicznych?)
Na rynku dostępne są piekarniki pokryte specjalną powłoką, którą można czyścić jedynie parą wodną i płynem do mycia naczyń. Jeśli Twój piekarnik posiada taką powłokę, sprawdź w instrukcji obsługi zalecenia producenta. Zwykle producent wskazuje odpowiedni czas odparowywania wody z pojemnika. Następnie użyj płynu do mycia naczyń TAK!, aby usunąć rozpuszczony przez parę wodną brud.
Pamiętaj! Nieodpowiednie użycie silnych środków chemicznych może na stałe uszkodzić specjalną powłokę piekarnika. Dlatego zapoznaj się z instrukcją Twojego sprzętu.
Użyte produkty: Płyn do czyszczenia przypaleń TAK!, Spray na tłuszcz TAK!, Płyn do mycia naczyń TAK!, ścierka lub gąbka, ręcznik papierowy, miska / wiaderko,